keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Verkkoympäristöt opettajan työssä - Kristiina Muhonen

Verkko-opiskelua ammatillisessa koulutuksessa

Oman kokemukseni mukaan toisen asteen ammatillisen koulutuksen opiskelijat ovat pääsääntöisesti halukkaita ja innostuneita tiedon etsinnästä verkosta ja tehtävien tuottamisesta tietoteknisiä apuvälineitä käyttäen. Tiina Toivola (2013) selvitti tutkimuksessaan Innovatiivisesti verkossa ammattikorkeakouluopiskelijoiden kokemuksia verkko-opetuksesta. Tutkimuksen mukaan opiskelijat kokivat verkko-opiskelun hyödyllisenä työskentelymuotona oman tulevaisuutensa kannalta. Verkko-opiskelussa on tärkeää opiskelijan itse ohjautuvuus. Tutkimuksen tulosten mukaan verkko-opiskelu on myös mahdollisuus yhteisölliseen oppimiseen. Verkko-opiskeluna toteutettavassa kurssissa on toki tärkeää, että tekninen toteutus ja ratkaisut toimivat.

Opetushallituksen tuottamia ammatillisen koulutuksen verkko-oppimateriaaleja löytyy osoitteesta http://www.edu.fi/verkko_oppimateriaalit/ammattikoulutus. Verkkokursseja löytyy niin hitsaamisesta kuin kannattavuudesta ja katetuotosta. Sosiaali- ja terveysalalla työskentelevänä tutustuin lähemmin verkkokurssiin ” Kun ne kysyis mitä haluun” – vanhuksen valinnat voimavaraksi. Verkkokurssi löytyy osoitteesta http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/vanhustyo/. Verkkokurssin nimi jo herätti mielenkiintoni aihetta kohtaan. Verkkokurssia voi käyttää kokonaisuutena tai siitä voi opiskella osia. Oppimateriaali sisältää linkkejä ja kirjallisuuslähteitä eri näkökulmista ja sivustoilla navigointi oli helppoa. Oppimistehtävät oli rakennettu käytännönläheisiksi ja ne ohjaavat mielestäni hyvin opiskelijoita oppimaan lähihoitajan työssä tarvittavaa vanhustyön osaamista sekä löytämään vanhustyön kehittämishaasteita.

Lähteet:

Toivola, T. Innovatiivisesti verkossa. 20013. Kokemuksia verkostomaisesta toiminnasta Metropolia Ammattikorkeakoulun verkko-opetuskokeilussa. Pro gardu- tutkielma. Kasvatustieteiden laitos. Jyväskylän yliopisto. https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/42161/URN%3ANBN%3Afi%3Ajyu-201309152300.pdf?sequence=1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti