sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Googlen palvelut oppimisen tukena

Google-tilin avulla voidaan käyttää monia Googlen tuotteita yhdellä käyttäjänimellä ja salasanalla. Google-tili sisältää Gmail osoitteen ja Google+ -profiilin. Olemme esityksessämme keskittyneet  Driven ja Bloggerin tuomiin hyötyihin.

Google Driveen voidaan tallentaa erilaisia tiedostoja, dokumentteja, videoita ja kuvia. Tallennettuja tiedostoja ja kansioita voidaan jakaa muiden käyttäjien katsottavaksi ja muokattavaksi. Kaikkia dokumentteja voidaan muokata ja työstää samanaikaisesti. Google Driven sovelluksilla on mahdollisuus kirjoittaa yhdessä Internetiin. Se lisää opetuksen yhteistoiminnallisuutta. Sen avulla on mahdollista saada vertaispalautetta ja se haastaa prosessikirjoittamiseen. Sovellusten avulla voidaan myös toteuttaa erilaisia kyselyjä ja pienimuotoisia tutkimuksia.

Google Docs-asiakirjoja, Sheets-taulukkoja ja Slides-esityksiä luodaan, muokataan ja jaetaan Google Driven kautta. Yhtä dokumenttia voidaan tehdä yksin, pareittain tai ryhmässä yhtä aikaa. Kommentoiminen on helppoa ja yhteiskäyttö onnistuu vaivattomasti. Tämäkin blogikirjoitus on tehty Docs-asiakirjan avulla. Sheets-laskentataulukkoa voidaan käyttää mm. laskentaan, hankkeiden seurantaan, arviointiin ja listaukseen. Esimerkiksi opintopiirit voivat hyödyntää laskentataulukkoa aikataulun suunnittelussa ja toteutuksessa. Slides-esitykset mahdollistavat esitysten tuottamisen ja jakamisen. Sen avulla opintoparit voivat luoda esityksensä yhdessä samanaikaisesti ja jakaa sitä tarvittaessa muille. Slides-esitykseen voidaan liittää vaikka YouTube-videoita.



Kuva1: Ryhmätyö

Blogin hyödyntäminen oppimisessa

Opettaja voi hyödyntää blogeja opetuksessa monella tavalla. Blogi voi auttaa oppijaa jäsentämään omaa oppimista, sitä voi pitää oppimispäiväkirjana, blogikirjoitusten kommentointi voi auttaa asioiden käsittelyssä ja sitä voi pitää myös tiedon tuottamisen ja jakamisen välineenä. Blogin perusidea on yksinkertainen. Artikkelit kirjoitetaan ja ne ovat selattavissa julkaisujärjestyksessä ja jokainen voi käydä artikkeleita kommentoimassa.

Blogit toimivat tavallisilla tietokoneen selaimilla. Blogien alustoja on useita erilaisia, muun muassa Blogger/Blogspot, Vuodatus, Posterous, jne. Mikrobloggauksesta on kyse, kun max 140 merkin viestiä lähetetään esim Qaikun tai Twitterin kautta.

Kun oma blogi perustetaan, mietitään seuraavat asiat:
Mikä on blogin tarkoitus
Kenen palvelun otan käyttöön
Blogin nimi
Ensimmäinen blogikirjoitus

Blogia kirjoittaessa pidä mielessä mistä kirjoitat. Hyvänä pidetty kirjoitus on kohtuullisen pitkä, mielipiteet ja johtopäätökset on perusteltu ja lähteisiin on viitattu. Myös yleiset kohteliaisuussäännöt on muistettava. Blogikirjoituksesta lähtee heti tieto bing-palvelimelle, joka on blogihakemisto. Kirjoitusta ei tämän jälkeen enää voi sieltä poistaa. Jokainen blogikirjoitus saa pysyvän osoitteen, permalinkin, joka takaa, että artikkeliin voi viitata jatkossa.

http://www.google.fi/intl/fi/about/company/products/

https://www.blogger.com/switch-profile.g?switchProfileSource=3&continue=https://www.blogger.com/home


Päivi Lehikoinen ja Anna Keisu



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti